Se întâmplă acum, cu românii care își țin banii în bănci: ce spune noua lege

de: Mădălina Bahrim
10 03. 2022

Vin vești foarte bune pentru românii care apelează la depozite bancare. Cele mai recente modificări legislative adoptate de autoritățile competente, cu scopul de a alinia legislația națională la cea europeană, prevăd extinderea cadrului de beneficiari persoane fizice ai garantării depozitelor bancare.

Concret, potrivit noilor schimbări legislative, și persoanele fizice care au depozite bancare rezultate în urma căsătoriei sau divorțului vor beneficia de garantarea, timp de un an, a sumelor peste pragul de 100.000 de euro.

Ce trebuie să știi despre schimbarea legii în acest sens

„Acum, Legea nr. 311/2015 stabilește că “deponenţii garantaţi, persoane fizice, care deţin depozite încadrate în categoriile prevăzute mai jos beneficiază de un nivel al garantării de către schema de garantare a depozitelor peste plafonul de garantare (…), pentru o perioadă de 12 luni de la data la care suma a fost creditată în cont la instituţia de credit în cauză sau de la data la care depozitele pot fi transferate legal la o altă instituţie de credit”:

-depozitele care rezultă din tranzacţii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinaţie locativă;
-depozitele rezultate din evenimentul pensionării, disponibilizării, din situaţia de invaliditate sau deces al deponentului;
-depozitele rezultate din încasarea unor indemnizaţii de asigurare sau a unor compensaţii pentru daune rezultate din infracţiuni sau pentru condamnări pe nedrept”, explică avocatnet.ro.

Autoritățile își doresc astfel ca în legislația noastră internă să fie transpuse prevederile Directivei 2014/49/UE.

Noile măsuri sunt adoptate la noi în țară “în vederea oferirii deponenților aflați în situațiile respective a unei protecții echivalente cu cea asigurată în alte state membre ale Uniunii Europene”.

Românii care ar putea beneficia de pe urma schimbărilor legislative detaliante anterior trebuie să știe că noile măsuri se aplică începând de vineri, conform deciziei autorităților de la București. Amintim faptul că actul normativ în cauză, respecitv Legea nr. 42/2022, a fost publicat marți în Monitorul Oficial al României.